Cât de mult te "spionează" Google - Imperial Media
Media

Cât de mult te “spionează” Google

Imperiul Google spionează lumea? Sau pur și simplu extrage informații pentru confortul utilizatorilor săi?
Cât de des permiteți unei aplicații să vă “folosească locația”? Permiteți aplicațiilor să acceseze contactele telefonului dumneavoastră? Dar modul în care utilizați Google Maps?

Acestea sunt întrebări simple la care, fără să ne gândim, dăm click pe “da” pe smartphone-uri și tablete aproape în fiecare zi. Suntem de acord să permitem accesul pentru confortul nostru și rareori simțim că se pregătește ceva sinistru sau că o entitate “Big Brother” a internetului ne urmărește în mod activ de sus fiecare mișcare.

La prima vedere, s-ar părea că gigantul de căutare vă accesează datele pentru un scop destul de inofensiv. Google lucrează rapid prin indexarea internetului, mai degrabă decât prin scanarea întregii pagini web de fiecare dată când se efectuează o căutare. În acest fel, motorul de căutare poate oferi rezultate utile într-o secundă sau mai puțin.

Dar ce s-ar întâmpla dacă Google v-ar cultiva informațiile personale și ar indexa toate aceste informații nou descoperite… în scopuri mai neplăcute? Ce ar face dominatorii din lumea motoarelor de căutare cu această mare de date? Și în ce moduri pot aduna toate aceste informații?

Iată câteva moduri viclene prin care Google colectează informații despre noi toți, fie că suntem sau nu conștienți de acest lucru:

Google Maps/Google View
La sfârșitul anilor 2000, Google și-a lansat flota Street View în câteva orașe din SUA și a început să indexeze drumurile din lume. De atunci, mii de mașini, bărci, triciclete și alte vehicule – toate echipate cu camere de înaltă tehnologie la 360 de grade – au pus cap la cap imagini ale drumurilor de pe întreaga planetă, de la străzile orașelor la drumurile de țară.

Criticile la adresa acestui proces au apărut rapid. Un tribunal elvețian a ordonat limitări privind tipurile de imagini pe care Google le putea colecta și a cerut estomparea fețelor și a locurilor considerate sensibile, cum ar fi închisorile și adăposturile pentru femei.

Alte controverse au apărut atunci când, în 2010, o agenție germană a descoperit că Google colecta ilegal date personale necriptate prin intermediul routerelor wi-fi, folosind flota Street View. Anchetatorii din întreaga lume, inclusiv cei de la FCC, au început să cerceteze această practică. Autoritățile de reglementare în materie de confidențialitate din Germania și Franța au aplicat amenzi. Iar într-o scrisoare, David C. Vladeck de la Biroul pentru Protecția Consumatorilor a declarat:

“Conform anunțului Google, în 2007, compania a instalat un software pe mașinile sale “Street View” pentru a colecta date despre punctele de acces la rețeaua wireless ale consumatorilor în scopul îmbunătățirii serviciilor sale de localizare. La începutul acestui an, ca răspuns la o solicitare din partea autorității pentru protecția datelor din Hamburg, Germania, Google a descoperit că software-ul de pe mașinile Street View a colectat, de asemenea, unele conținuturi de date “payload” ale comunicațiilor trimise prin rețele wireless nesecurizate. Compania a declarat că colectarea datelor utile a fost involuntară și că nu a utilizat datele utile în niciun produs sau serviciu Google.”

Deși este posibil ca Google să fi avut intenții bune și să fi pretins că folosește aceste date utile doar în beneficiul serviciilor sale de localizare, este totuși un pic înfiorător și, cu siguranță, dă de gândit.

Dispozitive cu camere frontale
Se estimează că, până în 2016, dispozitivele mobile de internet vor fi mai numeroase decât oamenii. Iar pe aceste dispozitive, ceea ce înainte era o caracteristică de lux este acum aproape standard: Camerele frontale sunt acum atât de comune, încât chiar și smartphone-urile ieftine sunt dotate cu ele.

Toate acestea te fac să te întrebi: Ce se va întâmpla când apelurile video vor începe să fie interceptate? Ce informații suplimentare pot fi culese din colectarea audio PLUS imaginile video corespunzătoare? Pot fi aceste informații legate de dumneavoastră și de identitatea dumneavoastră?

Frigidere inteligente
Sunt destul de sigur că mulți oameni nu se gândesc la acest lucru, în special pentru că frigiderele inteligente nu sunt încă atât de răspândite. Dar se apropie: Liderii din industrie, precum Samsung și LG, produc frigidere futuriste care integrează utilizarea tabletelor în bucătărie.

Recunosc, pare o inovație extrem de la îndemână. Văd avantajul de a putea verifica ce se află în frigider cu ajutorul smartphone-ului în timp ce te afli la raionul de lactate de la piață.

Dar este, de asemenea, un pic tulburător. Cine poate spune că nu cumva camera de la frigider îți face de fapt o fotografie de fiecare dată când deschizi ușa? Și ce se întâmplă cu toate acele imagini în care vă vedeți luând o înghețată la sfârșitul nopții? Este cu siguranță un subiect de reflecție.

Plati pe mobil
Plățile mobile reprezintă în prezent o industrie de mai multe miliarde de dolari. Google Wallet și Apple Pay vor cunoaște probabil o creștere exponențială pe măsură ce această opțiune modernă de plată se va dezvolta. Este doar o chestiune de timp până când plata mobilă va înlocui banda magnetică învechită a cardurilor de credit și de debit.

Succesul sau eșecul fiecăruia dintre aceste modele de afaceri ar putea depinde de confidențialitate. Potrivit unui articol din 2014 scris de Tim Bajarin în PCMag, Google Wallet a prins mai greu decât Apple Pay, în parte pentru că băncile nu au fost impresionate de modul în care au gestionat datele personale. “Atunci când Google a abordat băncile și le-a cerut să sprijine Google Wallet”, scrie Bajarin, “le-a explicat că o parte din sprijinul lor înseamnă că vor furniza, de asemenea, date înapoi la Google despre ce au cumpărat oamenii și alte date personale pe care Google le-ar putea folosi pentru a difuza anunțuri publicitare direcționate.”

Acesta este un motiv de îngrijorare. În timp ce pe unii oameni nu-i deranjează anunțurile direcționate pe baza achizițiilor lor, alții nu doresc ca activitățile lor financiare să fie monetizate și urmărite în continuare. Și, dincolo de asta, ce s-ar întâmpla dacă Google Wallet ar începe să urmărească locurile în care au loc frecvent plățile? Aceste informații ar putea fi considerate utile pentru serviciile sale de localizare și pentru funcțiile Google Now.

Mașina care se conduce singură
Ceea ce a fost odată considerat science-fiction este acum o realitate tangibilă; de fapt, multe mașini dispun deja de unele caracteristici de conducere autonomă, cum ar fi sistemele de prevenire a coliziunilor frontale cu frânare automată. Iar un raport realizat de BI Intelligence estimează că mașinile autonome operate de utilizatori ar putea ajunge pe piață. Eliminarea erorilor umane de pe șosea ar putea ușura deplasările, ar putea reduce numărul de mașini pe șosea prin facilitarea partajării și ar putea salva mii de vieți.

Experții în materie de confidențialitate atrag atenția asupra posibilelor capcane. După cum scrie Timothy B. Lee în Washington Post, cel mai probabil, mașinile care se conduc singure vor fi echipate cu conexiuni celulare care sunt mereu în direct, din motive de siguranță și de îmbunătățire a navigației. Și, la fel ca în cazul smartphone-urilor, o conexiune celulară constantă face ca mașina, și dumneavoastră, să fie extrem de ușor de urmărit.

Există mai multe întrebări legate de confidențialitate la orizont. De exemplu, ce ar putea împiedica Google să colecteze informații stocate despre direcția în care merg utilizatorii? (Probabil că această companie nu va fabrica mașini care se conduc singure, dar va vinde software-ul necesar). Dacă Google urmărește și ascultă, ce se va întâmpla cu toate acele informații despre cât de des mergeți la magazinul de băuturi alcoolice, la mall… sau la un hotel dubios din afara orașului?

La fel ca în cazul oricărei inovații, mulți consumatori vor cântări probabil raportul risc-beneficiu al unor tehnologii precum aparatele inteligente, plățile mobile și mașinile autonome, și ar putea decide că confortul depășește preocupările legate de confidențialitate.

La urma urmei, oamenii sunt din ce în ce mai atenți la urmele de date digitale pe care le lasă în urmă. Dar guvernele vor trebui să facă o treabă mai bună pentru a ține pasul cu aceste tehnologii emergente și pentru a proteja cetățenii de ochii digitali indiscreți.

Leave A Comment

Our purpose is to build solutions that remove barriers preventing people from doing their best work.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Cart

No products in the cart.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare